Trump en de vrouwtjes

mariekeUncategorized

Denise Rosenboom, Pussy Pendant

President Trump is ons grote voorbeeld, hier bij Alwaar. Wacht, niet slaan – ik leg het even uit. Trump laat zien hoe communicatie werkt: het gaat niet om argumenten, het gaat om gevoel. Gevoel is een machtig ding. Precies wat we bij Alwaar altijd zeggen: het gaat om het verhaal, om het beeld, en om het gevoel dat je daarmee weet op te roepen.

Trump is daar heel goed in. Weet u precies hoe het werkt in de Amerikaanse politiek, wie er op Trump gestemd heeft en waarom? Ik niet. Desondanks roept Trump sterke gevoelens bij mij op. Dat ik daarin niet de enige ben, is een open deur.

Als tegenstander van Trump kun je argumenteren tot je blauw ziet. Je kunt wijzen op onwaarheden, nuances aanbrengen, cijfers erbij halen. Maar je kunt ook reageren vanuit je gevoel. Dat is wat twee New Yorkse kunstenaars deden. Zij organiseerden de groepsexpositie Nasty Women, als reactie op de vrouwvijandige uitspraken van Trump, toen die zijn tegenkandidaat Hillary Clinton had uitgemaakt voor “nasty women”. Een expositie die een ander verhaal vertelt, met vrouwen in de hoofdrol. En die een ander gevoel oproept dan angst.

Nasty Women was een groot succes, ook financieel: in één weekend werd voor $ 42.000 aan kunst verkocht. Het geld ging naar het goede doel, de non-profitorganisatie Planned Parenthood. Al snel volgden exposities in tientallen andere steden, van San Francisco tot Londen en Brussel, en nu ook in Amsterdam.

Nasty Women Amsterdam wordt zaterdag 4 maart aanstaande geopend in Gallery Josilda da Conceição. Er doen 184 bekende en minder bekende kunstenaars mee, met tekeningen, schilderijen, grafiek, foto’s, sculpturen, objecten, video, muziek en performance. De expositie duurt een week, rondom Internationale Vrouwendag en vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen. De kunstwerken worden verkocht voor een prijs tot € 200. Daaronder ook kunst van gevestigde namen als Tinkebell, Barbara Broekman en Guerrilla Girls. De opbrengst gaat voor 100% naar Women on Waves, COC Amsterdam en She Decides.

Beeldend kunstenaar Airco Caravan was degene die het initiatief naar Nederland haalde. Ze benaderde kunstenaars via haar eigen netwerk, en wist zo in korte tijd een gevarieerde expositie op poten te zetten.

Maar waarom een expositie als reactie op Trump? Is er niet nog genoeg te doen aan de onverdraagzaamheid en ongelijkheid in ons eigen Nederland? Volgens Airco Caravan is dat echter precies waar de expositie over gaat: de aanleiding is Trump, maar het doel is een tegengeluid laten horen, solidariteit tonen als kunstenaars. Nasty Women staan voor gelijke rechten van vrouwen, LGBTQ, van iedereen.

Airco Caravan beschouwt kunst als een krachtig protestwapen, vertelt ze een interview in Creators Vice. “Wij kunstenaars gebruiken de middelen, de ‘wapens’ die het best bij ons passen, en dat is kunst. Kunst inspireert. Kunst troost. Kunst zet mensen aan het denken. Kunst is visueel en daardoor krachtig, het kan toeschouwers direct in hun hart en de ziel raken. En het belangrijkste: kunst is geweldloos.”

Airco Caravan

Arico Caravan

Nasty Women Amsterdam Art Exhibition
Opening: zaterdag 4 maart, 16.00 – 20.00 uur
Openingstijden: 5, 9, 10, 11, 12 maart, 14.00-17.00 uur en op afspraak.
VIP-avond (besloten) zaterdag 11 maart.
Josilda da Conceição Gallery
Wormerveerstraat 15, 1013 JS Amsterdam

Beeld:
boven: Denise Rosenboom, Pussy Pendant
onder: Airco Caravan, foto: Sybila Baumann

Deel dit bericht