Penseel

mariekeUncategorized

penseel

Dit is mijn penseel. Vijfendertig jaar geleden zat hij in een grote doos met gloednieuwe benodigdheden voor mijn opleiding aan de Kunstacademie. Ik weet nog hoe bijzonder ik het vond dat er geen boeken in die doos zaten, alleen maar kwasten, verf, krijt, inkt, grafiet, potloden, houtskool, en verschillende hulpstukken zoals tekenklemmen, mesjes, een fixeerspuitje en een eendenwiek. Niet dat ik niet van lezen hield, maar wat was dat voor vak, waar je een hele doos mooie spullen voor NODIG had? En nodig had ik ze, want het meeste van wat in die doos zat is opgebruikt. Behalve de kwasten. Er waren er zeven, in verschillende maten, drie van marterhaar, drie van varkenshaar en een spalter. Van de marterharen kwasten heb ik er nog twee.

Het eerste jaar gebruikte ik het penseel vooral voor plakkaatverf, bij de lessen Vlakke vorm- en kleurstudie van Jacques Snijder. Een goede docent, die ons onbegrijpelijke dingen liet doen zoals ‘vormen laten ontstaan’ en schilderen op muziek. Ook leerden we paars geen paars noemen, maar violet.

Na de kunstacademie verhuisde mijn penseel mee naar Amsterdam, waar ik er inkttekeningen mee maakte, toen een hele tijd niets, toen weer niets en toen aquarellen. En dat doe ik nu nog.

Vijfendertig jaar met één penseel. Ik weet niet of ik er goed genoeg voor gezorgd heb, misschien zat er ooit een scherper puntje aan en die afgebroken haartjes aan de zijkant, dat hoort ook niet. Maar in dezelfde periode versleet ik 10 computers, 3 mobiele telefoons, 5 versies van Photoshop, 3 Wacoms, 3 brillen, een stuk of 5 fietsen (gestolen, dat wel). Ook ben ik 13 keer verhuisd  (6 keer met mijn woonhuis en 7 keer met mijn werkplek) en was er twee keer een spellingwijziging. Het gaf me ineens een warm gevoel van bestendigheid, dit penseel. Musea sluiten en openen weer, museumdirecteuren komen en gaan, er dient zich altijd wel een politicus aan om iets lelijks over je vak te zeggen, maar de boerin, zij ploegde voort. Of verfde, in dit geval.

Ik weet niet of er een boodschap zit in dit stukje. Maar ik vroeg me af: zou je dat in een ander beroep nou ook hebben? Een gereedschap om op terug te vallen? Astronauten hebben geen rekenliniaal meer, bankiers geen gulden. Fondsenwervers hebben geen Rolodesk meer, caféhouders geen gewone filterkoffie en vrachtwagenchauffeurs, hebben die eigenlijk nog een bakkie? Of is dat ook een app geworden? En wordt iedereen niet zoetjesaan stapelgek van dat geïnnoveer?

Deel dit bericht