Investeer in kunst met Schwarzmalen

mariekeUncategorized

schwarzmahlen-doek

Koop een leeg doek, ontvang enkele weken later een schilderij. Je weet niet van welke kunstenaar, maar je mag wel meebeslissen over het eindresultaat. Dat is Schwarzmalen, een kunstproject van 8 beeldend kunstenaars en hun publiek. Meedoen kan nog, niet alleen door een leeg doek te kopen, maar ook door in het project te investeren.

Investeren is leuk. Vroeger was het alleen weggelegd voor de rijken, maar tegenwoordig kan je met een tientje al helpen crowdfunden. Publieksfinanciering is populair bij zowel start-ups als gevestigde bedrijven, voor commerciële, maatschappelijke of creatieve projecten. Het gaat via sites als Geldvoorelkaar.nl, Duurzaaminvesteren.nl, Kickstarter.co, en vele andere. Zelf heb ik kleine bedragen geïnvesteerd in onder andere een film, een magazine en een tuinderij en dat voelt alsof zo’n initiatief ook een beetje van mij is. Crowdfunding zorgt niet alleen voor geld, maar ook voor betrokkenheid van je publiek.

Investeren in Schwarzmalen kan dus ook, via Voordekunst.nl, de crowdfundingsite voor de kunsten. Veel van de projecten op Voordekunst.nl hebben een concreet resultaat: het eerste album van een band of een boek van een fotograaf. Maar wat als je nog niet precies weet wat het gaat worden? Als je nog niet weet wat er op je lege doek komt te staan, zoals bij Schwarzmalen? Zou je de gok wagen? Wil je invloed op het eindresultaat? Dat zijn precies de vragen waar Schwarzmalen over gaat: werkt dat wel, crowdfunding voor de autonome kunsten? Het publiek laten meebeslissen over het werk van de kunstenaar, levert dat wel goede kunst op?

Kunst en geld, het blijft een lastige relatie. Af en toe hoor je over kunstwerken die voor astronomische bedragen geveild worden, intussen zijn verreweg de meeste kunstenaars arm. Wat betekent dat voor de kunst? Als een kunstenaar niet kan leven van zijn werk, is het dan een hobby? Heeft kunst pas bestaansrecht als het geld oplevert? En natuurlijk: wat is precies kunst? Is dat alleen het eindresultaat – in het geval van Schwarzmalen een serie schilderijen – of hoort het creatieve proces erbij, het onderzoek waarvan nog niet van tevoren bekend is wat het gaat opleveren? En als het proces kunst is, wil je er dan voor betalen?

De 8 kunstenaars van Schwarzmalen gaan het uitzoeken, door te doen wat ze het beste kunnen: schilderen.

 

Hoe Schwarzmalen3 in zijn werk gaat

  • De crowdfunding via Voordekunst.nl loopt van 3 februari tot 9 maart 2018.
  • Vanaf 10 maart gaan de kunstenaars schilderen en heeft het publiek 5 weekends op rij inspraak via Facebook en website.
  • De eindexpositie is op 20, 21 en 22 april in Art Chapel in Amsterdam
  • De schilderijen worden via loting aan hun kopers toebedeeld. De schilderijen die nog niet via crowdfunding zijn verkocht, zijn daarna nog te koop.
  • De deelnemende kunstenaars zijn Rob Visje, José Krijnen, Harke Kazemier, Marieke Hunze, Baukje Spaltro, Saskia Tannemaat, Marja van Putten, Astrid Moors.

Schwarzmalen heeft twee eerdere edities gehad. De schilderijen hieronder zijn gemaakt tijdens Schwarzmalen2. Van boven naar beneden: Marieke Hunze, Titus Dekker, Astrid Moors.

marieke-schwarmalen

titus-schwarzmalen

astrid_schwarzmalen

Deel dit bericht