Who is Afraid of Red, Yellow and Blue is een enorme stomp in je maag

arnoutUncategorized0 Reacties

Barnet Newman, Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III

Kunst: wat spreekt jou aan? Welk kunstwerk raakt je, roept herinneringen op, of brengt je van je stuk? Dat is de vraag die we het komend jaar voorleggen aan ondernemers.

We beginnen dichtbij huis, met een van de partners in Alwaar. Arnout van Kempen is zelfstandig bedrijfsadviseur. Hij adviseert accountants en advocaten op het gebied van kwaliteitsbeheersing, ethiek en juridische zaken. Voor Alwaar adviseert hij bedrijven over communicatie en innovatie met beeldende kunst.

“Mijn favoriete schilderij is Who is Afraid of Red, Yellow and Blue III, van Barnett Newman. Het bevindt zich in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Who is Afraid… is een enorm doek, vrijwel volledig rood, met een strook geel en een strook blauw. De titel is duidelijk onderdeel van het werk, want waar het schilderij zelf al prikkelt, maakt de titel er een regelrechte uitdaging van. Het verleden heeft de kracht daarvan al aangetoond toen een ‘kunstliefhebber’ er een mes in zette. Hij was kennelijk behoorlijk bang van rood, geel en blauw.

Sinds die aanval is het werk gerestaureerd, maar op een manier die op hevige kritiek stuitte. Het werk zoals Newman het maakte zal nooit meer te zien zijn, de restauratie is onomkeerbaar gedaan en heeft het origineel onbereikbaar gemaakt.

Is dat erg? Misschien niet voor wie het origineel gezien heeft en bij wie het, zoals bij mij, sindsdien in de hersens gebrand is. Maar ieder ander mist daardoor de kans zich te laten raken, zoals ik tenminste nog nooit, en sindsdien nooit meer, door een schilderij geraakt ben.

Who is Afraid of Red, Yellow and Blue is in de eerste plaats een enorme stomp in je maag. Het is onmogelijk zomaar voorbij te lopen, zelfs al was je niet van plan het te bekijken. Eenmaal in je ooghoek verschenen kan je niet anders dan stil staan, je er volledig op richten en al je aandacht eraan geven. Zozeer dat het bijna hallucinerend is, er is alleen nog het Who is Afraid-universum waar jij als toevallige voorbijganger deel van uitmaakt.

Voor sommigen kennelijk een beangstigend universum. Niet alleen de vandaal die het kapot maakte, maar ook een hele rij aan kunstcritici hebben hun afkeer, hun walging en hun minachting voor het werk verkondigd. Wat je veel minder hoort, zijn de mensen die een heel primair gevoel van ontroering, van warmte en van thuiskomst voelden. Toch bestaat dat ook. Zozeer dat ik serieus mijn ogen voel vollopen terwijl ik er over schrijf. En nee, ik ben geen huilebalk van nature.

Klinkt dat raar? Waarschijnlijk. En juist naar dat soort rare verhalen gaan we in 2018 op zoek.”

Beeld: Barnett Newman, Who’s afraid of Red, Yellow and Blue III

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *